4G & 5G routers

4G en 5G Routers: alles wat je moet weten

Met de snelle groei van het internet en de toenemende vraag naar betere en snellere internetverbindingen, worden routers steeds belangrijker. Vooral in het geval van mobiel internet, zoals 4G en 5G, is een router onmisbaar. In dit artikel lees je alles over 4G en 5G routers, de voordelen en nadelen en hoe je de juiste keuze maakt!

3 verschillende 4G routers van Draytek op een tafel

Wat zijn 4G en 5G Routers?

4G en 5G zijn de nieuwste generaties mobiele communicatie-technologieën. Deze technologieën bieden snellere en betere internetverbindingen dan hun voorgangers, 3G en 4G. Een 4G en 5G router maakt gebruik van deze technologieën om een wifi-verbinding te bieden aan je apparaten. Hierdoor hoef je niet meer afhankelijk te zijn van een vast internetverbinding, maar kun je overal verbinding maken met het internet.

Waarom zijn 4G en 5G Routers zo belangrijk?

4G en 5G Routers zijn belangrijk omdat ze de snelheid en betrouwbaarheid van je internetverbinding verbeteren. Hierdoor kun je sneller en stabieler werken, streamen en gamen. Bovendien bieden 4G en 5G routers je de flexibiliteit om overal verbinding te maken met het internet, zonder afhankelijk te zijn van een vast internetverbinding.

Welke soorten 4G en 5G Routers zijn er?

Er zijn verschillende soorten 4G en 5G routers op de markt. Hieronder bespreken we de meest populaire soorten:

4G Routers

Dit zijn routers die alleen 4G-ondersteuning bieden. Ze zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een snelle en betrouwbare internetverbinding, maar niet afhankelijk willen zijn van een vast internetverbinding.

5G Routers

Dit zijn routers die 5G-ondersteuning bieden. Ze bieden nog snellere en betere internetverbindingen dan 4G routers, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die op zoek zijn naar de allersnelste internetverbinding.

4G/5G Routers

Dit zijn routers die zowel 4G als 5G ondersteuning bieden. Hierdoor kun je profiteren van de snelheid en betrouwbaarheid van beide technologieën.

Wat zijn de voordelen van een 4G en 5G Router?

Tussen 3G en 4G routers is er een verschil dat er echt uitspringt: de snelheid. 3G zorgt ervoor dat je goed gebruik kan maken van internet. Echter is de snelheid van 3G niet bedoeld voor zware taken. Het bekijken van nieuwsartikelen en gebruikmaken van Whatsapp gaat via de 3G verbinding prima. 4G is een doorontwikkeling van het 3G netwerk, wat nodig was omdat 3G niet de snelheden kon halen die apps en websites begonnen te vragen om goed te werken en een 4G netwerk is wel 10 keer sneller dan het 3G netwerk. Niet alleen is het 4G netwerk sneller, maar heeft 4G ook een grotere bandbreedte. Dit houdt in dat er meer apparaten verbonden kunnen worden met het netwerk.

Verschil 4G en 5G router

Een duidelijk verschil tussen 4G en 5G is de snelheid. Terwijl 4G een reactietijd van 30 milliseconde haalt, is de reactiesnelheid van 5G nog maar 1 milliseconde.

Dit zal veel verschil maken bij implementaties van ‘Internet of Things’. Bij een zelfrijdende auto kunnen die millisecondes het verschil zijn tussen op tijd remmen of een botsing, daarnaast is het zo dat 5G meer verbindingen tegelijk kan ondersteunen dan 4G.

4G router met simkaart

Een 4G router moet altijd worden voorzien van een simkaart met een data-abonnement. Veel gebruikers hebben aan die enkele verbinding genoeg, och zou je ervoor kunnen kiezen een router met meerdere SIM slots te kopen. In deze routers is het mogelijk om meerdere simkaarten van verschillende providers te stoppen. Dit heeft enkele voordelen:

  • Router kan overschakelen naar een andere provider mocht het netwerk van de ‘hoofdprovider’ wegvallen. Zo ben je altijd verbonden.
  • Van simkaart/ provider kan de router overschakelen bij het bereiken van je datalimiet. Zo voorkom je extra kosten buiten je bundel om.
  • Wanneer je de grens overgaat, kan de router overschakelen naar een andere provider/ simkaart. Zo hoef je als je naar het buitenland gaat niet handmatig je simkaart te verwisselen.

Voordelen van een 4G router

Eerder in het artikel heb je al enkele voordelen kunnen ontdekken van een 4G router. Zo ben je met een 4G router altijd en overal verbonden met het internet. Ook is een 4G router erg makkelijk in gebruik, je hebt tenslotte alleen maar een simkaart nodig. 4G routers bieden een snelle en stabiele verbinding. Dit kan goed van pas komen op plekken waar de verbinding te wensen overlaat.